Siirry suoraan sisältöön
Käsi kirjoittaa vihon kansilehteen.

Jäsenopas

Suomen Optometrian Ammattilaisten ja Toimihenkilöliitto Erton jäsenyys ovat työelämäsi turvasatama. Tieto on valtaa myös työelämässä.

Optikoiden työehtosopimus

Työehtosopimus on ammattiliiton ja työnantajaliiton tekemä sopimus alan palkoista ja työsuhteen ehdoista. Työehtosopimus takaa aina vähimmäistason työehdoille. Paremmista ehdoista voidaan sopia, mutta huonommista ei.

Optikoiden työehtosopimusta noudatetaan optikkoliikkeissä työskentelevien optometristien, optikoiden ja optometristiopiskelijoiden työsuhteissa.

Optikoiden työehtosopimus löytyy Erton nettisivuilta ja samalle sivulle päivitetään aina työehtosopimusneuvotteluiden aikaan uutisia neuvotteluiden etenemisestä.

Optikoiden työehtosopimus

Käytännön tietoa työelämästä

Erton työelämän tietopankki on Suomen kattavin käytännön opas työelämän vaihtuviin tilanteisiin ja eteen tuleviin käänteisiin. Liittyipä kysymyksesi sitten lomiin, palkkaan, muutosneuvotteluihin kuin vaikkapa perhevapaisiin, löydät vastauksen siihen tietopankista. 

Erton tietopankki

Jäsenmaksut

Jäsenmaksuusi sisältyy Suomen Optometrian Ammattilaiset ry:n, Toimihenkilöliitto Erton sekä Koko-työttömyyskassan jäsenmaksut. Päivitämme ajantasaisen tiedon jäsenmaksuista Erton sivuille.

Neuvonta ja asiointi

Soan jäsenenä olet myös Toimihenkilöliitto Erton jäsen ja Erto auttaa sinua mm. silloin, kun tarvitset juristin neuvoa. 

Lakitiimin työsuhdeneuvonta

Erton työsuhdeneuvonnasta saat maksutta apua työsuhteeseesi liittyvissä kysymyksissä. Erton juristit ja asiantuntijat antavat puhelimitse tietoja ja neuvoja esimerkiksi palkkaustasi, työaikojasi tai vuosilomiasi koskeviin kysymyksiin.

Työsuhdeneuvonta on avoinna ma-pe 8.30–13.30, p. 09 613 231

Mahdolliset poikkeukset aukioloajoissa päivitetään Erton nettisivuille.

Oma Erto -asiointipalvelu ja jäsenyyteen liittyvät asiat

Muutat helposti omat jäsentietosi kuten tiedot työnantajasta, uuden osoitteen tai uuden puhelinnumeron Oma Erto -asiointipalvelussa. Sieltä näet myös ajantasaisen tilanteesi jäsenmaksujen osalta.

Jos asiasi ei ratkea Oma Erto -asiointipalvelussa, voit ottaa yhteyttä Erton jäsenpalveluun:
ma–ti, to–pe 9.30–11.30 ja 12.00–14.00, p. 09 613 231.

Mahdolliset poikkeukset aukioloajoissa päivitetään Erton nettisivuille.

Työttömyysturva

Jäsenmaksu sisältää myös Koko-työttömyyskassan jäsenyyden, jonka kautta voit saada ansiosidonnaista päivärahaa. Et siis jää pelkän Kelan peruspäivärahan tai työmarkkinatuen varaan. Löydät toimintaohjeet ja lisätietoja työttömyysturvasta Koko-kassan sivuilta

 

Soan luottamushenkilöt työpaikoilla

Instru Optiikka Oy, pääluottamusmies Hannu Kuusikko, hannu.kuusikko@instru.fi

Silmäasema Optiikka Oy, pääluottamusmies Pia Tauriainen, pia.tauriainen@silmaasema.fi

Varapääluottamusmies Reetta Eskelinen, reetta.eskelinen@silmaasema.fi

Synsam Finland Oy, Pääluottamusmies Milja Heinonen, milja.heinonen@synsam.fi

Ryhdy henkilöstön edustajaksi

Ertossa ja sen jäsenyhdistyksissä henkilöstön edustajat tunnetaan hedeinä. Hedit ovat yrityksen työntekijöiden keskuudestaan valitsemia henkilöitä, jotka toimivat työpaikoilla luottamusmiehinä, luottamusvaltuutettuina, työsuojeluvaltuutettuina, työsuojeluasiamiehinä sekä heidän varamiehinään.

He voivat olla ovat mukana myös yritysten johtoryhmissä kehittämässä liiketoimintaa yhdessä työnantajan kanssa. Osa hedeistä voi hoitaa samaan aikaan useampia pestejä.

Tietoa henkilöstön edustajaksi pyrkimisestä, valintaprosessista, kouluttautumisesta ja hedin arjesta löydät Erton sivuilta.

 

Optometrian eettinen neuvosto

Laillistettujen optikkojen ammatinharjoittamista ohjaa ja valvoo Optometrian Eettinen Neuvosto OEN. Neuvosto voi antaa lausuntoja, toimintaohjeita, suosituksia sekä muita kannanottoja. Se myös seuraa ja valvoo niiden toteutumista. OEN voi antaa huomautuksia tai varoituksia sekä tarvittaessa saattaa asian valvovan viranomaisen tutkittavaksi.

Yhteydenotot: oen@naery.fi

Optikkorekisteri

Optikkorekisteristä löytyy Suomessa toimivien optikoiden ammattioikeudet ja täydennyskoulutusrekisteri, sillä optikko on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Rekisteristä voi hakea Suomessa laillistetun optikon tietoja nimen, työpaikkakunnan tai ammattioikeuden perusteella.

Rekisteristä löytyy optikoiden ammattioikeudet piilolasien sovittamiseen, diagnostisten lääkeaineiden käyttämiseen, heikkonäköisten apuvälineiden sovittamiseen sekä työterveyshuollon asiantuntijana toimimiseen. Optikoiden täydennyskouluttautumisvelvoitetta seurataan ja valvotaan pisteytysjärjestelmän avulla.