Miten voin saada joustavammat työajat? – Uusi työaikalaki ja työaikajoustot

Uusi työaikalaki tulee voimaan 1.1.2020. Laki tuo uusia mahdollisuuksia mm. liukuvasta työajasta ja työaikapankista sopimiseen. Lisäksi uutuutena lakiin tulee mahdollisuus sopia joustotyöajasta tehtävissä, jotka eivät ole ajasta ja paikasta riippuvaisia. Osallistu ERTOn iltakouluun ja opi, minkälaisia työaikajärjestelyjä uusi työaikalaki mahdollistaa ja miten voit neuvotella itsellesi joustavammat työajat!

Kouluttajana toimii ERTOn edunvalvontajohtaja, lakimies Saara Arola. Voit lähettää Saaralle etukäteen aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Lisää kysymyksesi ilmoittautumisen yhteydessä Lisätietoja-kohtaan.

Mukaan tilaisuuteen voit ottaa ei-vielä-ertolaisen työkaverisi. Ilmoita hänet oman ilmoittautumisesi yhteydessä Lisää osallistuja-toiminnolla ja valitse jäsenyhdistysvalikoimasta ei-jäsen.

Koulutus tapahtuu ERTOn toimistolla Helsingin Itä-Pasilassa, osoitteessa Asemamiehenkatu 4. Tilaisuuden aluksi klo 16.30 on tarjolla pientä iltapalaa.  Ohjelma alkaa kello 17.00 ja kestää noin 1,5 tuntia, minkä lisäksi aikaa on varattu kysymyksille. Tilaisuus päättyy viimeistään kello 19.00.

Voit osallistua koulutukseen myös etäyhteyden kautta. Pääset valitsemaan osallistumismuotosi ilmoittautumisen yhteydessä.

Viimeinen ilmoittautumispäivä:

Lähikoulutukseen 7.11.

Etäyhteyden kautta 10.11.

Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa mukaan!

Tapahtuma ERTO:n sivuilla

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Olimme mukana vastaamassa Helsingin Sanomissa 21.1.2019 esitettyihin virheellisiin väitteisiin optikoiden ammattitaidosta. Optometristi (AMK) -tutkinnon opetussuunnitelmassa ei kouluteta liiketalouden tai myynnin ammattilaisia, vaan Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joiden erikoisalaa ovat näkeminen ja silmäterveys.

Osallistu verkkoseminaariin ”Arjen innovaatioilla työhyvinvointia ja tuottavuutta” 29.11 klo 9:30-10:30 .   Projektipäällikkö Minna Issakainen Hämeen Ely-keskuksesta kertoo työpaikoilla kokeilluista arjen innovaatioista, joiden tavoitteena on ollut lisätä työhyvinvointia ja tuottavuutta. Verkkoseminaarissa kuulet arvioita siitä, miten...

Työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa oman työpaikan turvallisuuteen, työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn liittyvissä asioissa työpaikalla. Työsuojelun yhteistoiminnan tarkoitus on edistää työnantajan työntekijöiden välistä vuorovaikutusta, sekä parantaa työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ...