”Mitä minulle tapahtuu, kun minut lomautetaan?” – Kutsu poikkeusaikojen dialogisarjaan

ERTO osallistuu DialogiAkatemian , Valtiovarainministeriön ja Erätauko-säätion koordinoimaan Elämä poikkeusajan Suomessa -dialogisarjaan. Dialogit tarjoavat tarjoavat kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden käydä rakentavaa keskustelua poikkeusaikojen paineessa. Keskustelujen avulla lisätään ymmärrystä siitä, millaista on elää Suomessa poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa. 

Dialogit toteutetaan 16.4., 28.4., 12.5. ja 26.5. Menetelmänä käytetään Erätauko-dialogia ja alustana Microsoftin Teamsia. Enimmäisosanottajamäärä per dialogi on 10 henkilöä. 

ERTOn näkökulma on työelämässä ja tällä hetkellä akuutissa asiassa: lomautuksissa. Tavoiteenamme on tarjota ihmisille turvallinen rakentavan keskustelun paikka kriisin tuottaman epävarmuuden keskellä. 

Oletko lomautettu tai lomautusuhan alla? Tai muuten huolissasi työpaikkasi puolesta?  Osallistu Erätauko-dialogiin 16.4. klo 14.00-15.30. Dialogin aiheena on ”Mitä minulle tapahtuu, kun minut lomautetaan?”  

Vetäjä: Teemu Miettinen, ERTOn talous- ja henkilöstäpäällikkö (koulutettu Erätauko-fasilitaattori) 

Tapahtuma ERTO:n sivuilla

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Olimme mukana vastaamassa Helsingin Sanomissa 21.1.2019 esitettyihin virheellisiin väitteisiin optikoiden ammattitaidosta. Optometristi (AMK) -tutkinnon opetussuunnitelmassa ei kouluteta liiketalouden tai myynnin ammattilaisia, vaan Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joiden erikoisalaa ovat näkeminen ja silmäterveys.

Osallistu verkkoseminaariin ”Arjen innovaatioilla työhyvinvointia ja tuottavuutta” 29.11 klo 9:30-10:30 .   Projektipäällikkö Minna Issakainen Hämeen Ely-keskuksesta kertoo työpaikoilla kokeilluista arjen innovaatioista, joiden tavoitteena on ollut lisätä työhyvinvointia ja tuottavuutta. Verkkoseminaarissa kuulet arvioita siitä, miten...

Työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa oman työpaikan turvallisuuteen, työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn liittyvissä asioissa työpaikalla. Työsuojelun yhteistoiminnan tarkoitus on edistää työnantajan työntekijöiden välistä vuorovaikutusta, sekä parantaa työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ...