HED-koulutus: Psykososiaalisen kuormituksen hallinnan vaiheet

Kaikille henkilöstönedustajille sopiva täydennyskoulutus, jota suositellaan myös osaksi HED-perehdytystä.

Psykososiaalisella kuormituksella tarkoitetaan henkistä ja sosiaalista kuormittumista. On kaikille parasta, yhteistyössä ja ajoissa, tarttua asioihin, ennen kuin ”kärpäsestä kasvaa härkänen”.

Koulutuksessa keskitytään psykososiaalisen kuormituksen hallinnan vaiheisiin:
Mitkä ovat työnantajan velvoitteet?
Mikä on HEDin rooli eri vaiheissa?
Minkälaista tukea tarvitaan ja mistä sitä on saatavilla?

Koulutuksessa tutustutaan myös psykososiaalisen kuormituksen keskeisiin merkkeihin sekä yksilön että yhteisön kannalta. Koulutuksen jälkeen tiedät, miten sinun pitäisi omalla työpaikallasi toimia vai ovatko kaikki asiat jo reilassa?

Olemme saaneet kouluttajaksi Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Seija Moilasen, joka rennon raikkaalla otteellaan luotsaa kuulijat tärkeän asian äärelle.

Seija Moilanen, Työturvallisuuskeskus TTK Seija Moilanen (KM, AmO, DigiErko, työnohjaaja, coach) on Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija, jota innostavat työelämän kehittäminen, psykososiaalinen hyvinvointi työssä, voimavarakeskeinen työnohjaus ja valmennus sekä digitaaliset oppimisympäristöt ja osaamismerkit.

Ilmoittaudu 16.5. mennessä.

Saat osallistumislinkin tilaisuuteen 18.5 aamupäivällä. Linkki lähetetään siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet kertonut ilmoittautuessasi.

Tapahtuma ERTO:n sivuilla

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Olimme mukana vastaamassa Helsingin Sanomissa 21.1.2019 esitettyihin virheellisiin väitteisiin optikoiden ammattitaidosta. Optometristi (AMK) -tutkinnon opetussuunnitelmassa ei kouluteta liiketalouden tai myynnin ammattilaisia, vaan Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joiden erikoisalaa ovat näkeminen ja silmäterveys.

Osallistu verkkoseminaariin ”Arjen innovaatioilla työhyvinvointia ja tuottavuutta” 29.11 klo 9:30-10:30 .   Projektipäällikkö Minna Issakainen Hämeen Ely-keskuksesta kertoo työpaikoilla kokeilluista arjen innovaatioista, joiden tavoitteena on ollut lisätä työhyvinvointia ja tuottavuutta. Verkkoseminaarissa kuulet arvioita siitä, miten...

Työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa oman työpaikan turvallisuuteen, työntekijöiden terveyteen ja työkykyyn liittyvissä asioissa työpaikalla. Työsuojelun yhteistoiminnan tarkoitus on edistää työnantajan työntekijöiden välistä vuorovaikutusta, sekä parantaa työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ...